Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Το wildebeest, γνωστό και ως "Wildebeest", είναι ένα μεγάλο οπληφόρο θηλαστικό που ζει στην Αφρική. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη αγριολούλουδας: ο καφέ αγριολούλουδος και ο ριγές. Και τα δύο είδη είναι σημαντική λεία για πολλά μεγάλα σαρκοφάγα όπως οι ύαινες, τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις. Γνωρίστε τα εκπληκτικά γεγονότα για το Gnu.

1. Το Wildebeest είναι η μεγαλύτερη από τις αντιλόπες.

2. Τα αγριομάτα είναι φυτοφάγα και τρώνε μόνο βλάστηση. Προτιμούν το γρασίδι, αλλά όταν είναι δυσεύρετο, τρώνε και φύλλα.

3. Όταν οι Ολλανδοί εγκαταστάθηκαν στη Νότια Αφρική, το ονόμασαν «wildebeest», που σημαίνει «άγριο θηρίο», λόγω της αδάμαστης εμφάνισης και της ενεργητικής φύσης του.

4. Τα Wildebeest έχουν μακρύ, ορθογώνιο κεφάλι.

5. Τα θηλυκά και των δύο ειδών είναι μικρότερα από τα αρσενικά.

6. Στην αρχή της περιόδου των βροχών, δηλαδή τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, τα αγριολούλουδα ξεκινούν την ετήσια μετανάστευση τους μέσω της Ανατολικής Αφρικής. Τα αγριολούλουδα ακολουθούν τη βροχή μέσω της Τανζανίας και της Κένυας, καλύπτοντας αποστάσεις από 300 έως 600 χιλιόμετρα κάθε χρόνο.

7. Ως εδαφικά πλάσματα, τα κοπάδια αγριολούλουδων έχουν μια περιοχή που αποκαλούν δική τους. Η μέση έκταση αγέλης καλύπτει σχεδόν 1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

8. Κατά την περίοδο του ζευγαρώματος, τα αρσενικά δεν κοιμούνται ούτε τρώνε, ενώ τα δραστήρια θηλυκά είναι τριγύρω.

9. Παρόλο που είναι δυνατό να διακρίνουμε το αρσενικό από το θηλυκό αγριολούλουδο, διαφέρει ελαφρώς περισσότερο από τα άλλα μέλη της οικογένειας των βοοειδών. Τα αρσενικά ζυγίζουν πάνω από 100 κιλά περισσότερο από τα θηλυκά, αλλά και τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν κέρατα.

10. Όλα τα αγριολούλουδα έχουν κοντά μαλλιά που καλύπτουν το σώμα τους, με μαύρες κάθετες τρίχες με μακρύτερες τρίχες στον κορμό του ζώου.

11. Τα Wildebeest είναι κοινωνικά, εδαφικά ζώα. Τα θηλυκά και τα μικρά τους σχηματίζουν μικρά κοπάδια και οι περιοχές τους συχνά επικαλύπτονται. Μετά από ένα χρόνο περίπου, τα αρσενικά εγκαταλείπουν το κοπάδι τους και μπαίνουν στο κοπάδι των εργένηδων. Μέχρι την ηλικία των 4 ή 5 ετών, τα αρσενικά γίνονται πολύ εδαφικά και εγκαταλείπουν το κοπάδι των εργένηδων.

12. Το Wildebeest εμφανίζεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο μέρος στη Γη: στη νότια και ανατολική Αφρική, από την Κένυα έως τη Ναμίμπια. Προτιμούν τις σαβάνες και τις πεδιάδες.

13. Ο συνωστισμός μπακαλιάρων σε μεγάλους αριθμούς σε ένα μέρος έχει το πλεονέκτημα ότι είναι δύσκολο για τα αρπακτικά να φτάσουν σε ένα ζώο. Είναι μια εξαιρετική στρατηγική για να αντιμετωπίσετε ζώα όπως λιοντάρια, ύαινες, τσιτάχ, λεοπαρδάλεις, κροκόδειλους, αφρικανικά άγρια σκυλιά και πολλά άλλα.

14. Η ζέβρα και το αγριόμυλο βρίσκονται συχνά μαζί στις πεδιάδες Seregenti και Maasai Mara. Αυτά τα ζώα έχουν μια συμβιωτική σχέση. Οι ζέβρες τρέφονται με τα μακριά, σκληρά χόρτα στις πεδιάδες, ενώ τα αγριολούλουδα τρέφονται με τα πιο κοντά χόρτα. Επιπλέον, οι ζέβρες έχουν εξαιρετική μνήμη που τους βοηθά να θυμούνται ασφαλείς μεταναστευτικές διαδρομές, κάτι που είναι χρήσιμο για την οδήγηση μπαχαριού. Τα Wildebeest, από την άλλη, έχουν φανταστική όσφρηση και μπορούν να ανιχνεύσουν νερό ακόμα και σε ξηρές σαβάνες.

15. Τα αγριολούλουδα ζουν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους οικοτόπων. Κατοικούν σε ανοιχτά δάση, σαβάνες, λιβάδια, πεδιάδες κ.λπ.

16. Κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης, περίπου 6.250 αγριολούλουδα, ή το 0,5 τοις εκατό του συνολικού κοπαδιού, φθηνά όταν διασχίζουν τον ποταμό Μάρα. Τα σώματα σε αποσύνθεση τρέφονται με τοπικούς οδοκαθαριστές, συμπεριλαμβανομένων των γύπων και των ψαριών, αφήνοντας πίσω τους θρεπτικά συστατικά και μέταλλα στο οικοσύστημα.

17. Τα αγριολούλουδα βόσκουν σφιχτά, προτιμώντας τα γλυκά, πυκνά χόρτα. Αυτό το γρασίδι φυτρώνει συχνά σε περιοχές όπου έχει σημειωθεί πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς το πεζοδρόμιο έχει καεί, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέας βλάστησης.

18. Υπολογίζεται ότι 300.000 - 500.000 αγριολούλουδα γεννιούνται στην Ανατολική Αφρική κάθε χρόνο μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Τα νέα μοσχάρια μπορούν να περπατήσουν ανεξάρτητα μέσα σε λίγα λεπτά από τη γέννηση.

19. Λόγω της καταστροφής των οικοτόπων, συχνά ζουν σε φυσικά καταφύγια ή κυνηγετικά αγροκτήματα που έχουν ανέπαφα τα ενδιαιτήματα που προτιμούν.

20. Τα κοπάδια Wildebeest αναζητούν συνεχώς τροφή και είναι δραστήρια μέρα και νύχτα. Επικοινωνούν μέσω της όρασης και της όσφρησης, αλλά είναι και πολύ δυνατά.

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Κατηγορία: