Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Οι μικρότεροι αετοί είναι μεγάλα αρπακτικά από την οικογένεια των γερακιών. Τα φτερά του είναι καφέ, η συμπεριφορά του είναι μεγαλειώδης και αν του προσθέσετε κυνηγετικές ικανότητες, θα αποκτήσετε ένα όμορφο και δυνατό πουλί που είναι αδύνατο να μην θαυμάσετε.

1. Οι μικρότεροι αετοί εμφανίζονται στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ευρώπης, του Καυκάσου, της Ρωσίας και του Ιράν. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Φινλανδία, εμφανίζονται πολύ σποραδικά και στη συνέχεια γίνονται πόλο έλξης για φωτογράφους και ορνιθολόγους. Οι αετοί περνούν το χειμώνα στη νότια και ανατολική Αφρική.

2. Οι αετοί τρώνε τρωκτικά, επομένως κάνουν φωλιές σε περιοχές όπου υπάρχουν πιθανά θηράματα, για παράδειγμα στην άκρη ενός δάσους ακριβώς δίπλα σε ένα λιβάδι.

3. Οι αετοί μπορούν να φτάσουν σε μήκος έως και 65 εκατοστά, να ζυγίζουν περίπου δύο κιλά και, σε αντίθεση με πολλά πουλιά της οικογένειας των γερακιών, έχουν κίτρινα μάτια.

4. Ενώ σε φυσικές συνθήκες, οι αετοί τρώνε πιο συχνά μικρά θηλαστικά, αμφίβια, ερπετά, έντομα και άλλα πτηνά, ενώ στην Αφρική το κύριο πιάτο τους είναι οι τερμίτες.

5. Οι μικρότεροι αετοί δεν έχουν φυσικούς εχθρούς στο περιβάλλον τους. Μπορούν να βλάψουν μόνο από ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως ο ψεκασμός ημικαλλιεργημένων χημικών ουσιών που ροκανίζονται από τρωκτικά. Συμβαίνει ότι οι μικρότεροι αετοί πεθαίνουν αφού φάνε ένα δηλητηριασμένο τρωκτικό.

6. Οι αετοί περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα δέντρα και φροντίζουν πολύ την επικράτειά τους. Συχνά παλεύουν με άλλα πουλιά αν παρατηρήσουν ότι πλησιάζουν πολύ τις φωλιές τους.

7. Θηλυκοί μικρόσωμοι αετοί έχουν παρατηρηθεί να αφήνουν τις φωλιές τους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου για να επισκεφτούν άλλα θηλυκά στις φωλιές τους. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί τα πουλιά το κάνουν αυτό, αλλά είναι ακριβώς σαν φιλικές επισκέψεις θηλυκών που μοιράζονται εμπειρίες.

8. Οι νεαροί αετοί χρειάζονται τριάντα έως ογδόντα ημέρες για να ανεξαρτητοποιηθούν από τους γονείς τους και φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μόνο μετά την ηλικία των τριών ετών.

9. Το πιο κοντινό είδος στον αετό είναι ο μεγαλύτερος αετός. Μπορούν συχνά να βρεθούν μαζί και έχουν επίσης παρατηρηθεί διασταυρώσεις μεταξύ αυτών των ειδών.

10. Οι μικρότεροι αετοί έχουν ένα ευρύ ρεπερτόριο ήχων που τους βοηθούν να επικοινωνούν μεταξύ τους.

Βοηθήστε την ανάπτυξη του ιστότοπου, μοιράζοντας το άρθρο με φίλους!

Κατηγορία: